Annons
Nyheter

Man fast för terrorkomplott mot May

De skulle spränga sönder grindarna till Downing Street och sedan storma in och mörda Theresa May. Så löd terrorplanen enligt brittiska åklagare. Misstankarna presenterades i London på onsdagen, när två gripna unga män gjorde ett första framträdande i domstol.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Misstankarna presenterades i London på onsdagen, när två gripna unga män gjorde ett första framträdande i domstol.

Enligt utredare verkar tanken ha varit att ta sig in på det avspärrade Downing Street genom att utlösa en bomb, gömd i en väska. I det efterföljande kaoset skulle gärningsmännen, utrustade med knivar och mer sprängmedel, sedan attackera May vid eller i hennes residens på Downing Street nummer 10.

Annons

Ville med i IS

Männen greps nyligen i Birmingham respektive London. I alla fall i nuläget framförs formella misstankar för May-komplotten bara mot den ene, medan den andra anklagas för försök att ansluta sig till terrorrörelsen IS, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Komplotten var uppenbarligen ganska primitiv - från grindarna vid gatumynningen är det en bra bit till premiärministerns dörr på hus nummer tio, och i synnerhet när May är på plats kryllar området av polis.

Grindar sedan 1989

Brittiska myndigheter varnar för att terrorrörelsen IS nu hetsar till fler attacker i västvärlden när gruppens försök till ett "kalifat" i Irak och Syrien har kollapsat. Men om några fler är inblandade i Downing Street-planen är oklart.

Residenset för Storbritanniens premiärminister ligger på Downing Street sedan över 200 år. Den pittoreska gatan i centrala London var öppen för allmänheten fram till 1989, då terrorhotet från nordirländska extremister fick myndigheterna att sätta upp rejäla svarta grindar i båda gatumynningarna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons