Nyheter

Ryskt löfte om säker rebellreträtt

Ryssland sade sig på torsdagen vara redo att ge rebeller en säker passage ur Aleppo, men fortsatte med flyganfall mot staden. Under tiden förberedde sig världsmakterna för nya samtal om vapenvila. Ryssland erbjöd rebellerna fri lejd ur Aleppo, där 250 000 människor belägras av regeringsstyrkor.(TT)
Publicerad 13 oktober 2016

Ryssland erbjöd rebellerna fri lejd ur Aleppo, där 250 000 människor belägras av regeringsstyrkor.

””

Den syriska regeringen har delvis gått med på FN:s plan om hjälpsändningar i oktober, med undantag för Aleppo, rapporterar Reuters.

"Övervinn splittringen"

Den nyvalde FN-chefen António Guterres sade att det är dags att övervinna splittringen över hur kriget ska stoppas.

USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov väntas på lördag till Lausanne för samtal med sina kollegor från Turkiet, Saudiarabien och Qatar, som samtliga stöder de syriska oppositionsstyrkorna. Även FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura väntas till Lausanne.

Hundratals rebellsoldater och deras familjer har lämnat två områden i norra utkanten av Damaskus efter en uppgörelse med regeringen, rapporterar Reuters.

Evakueringen skedde efter det att armén gett ledarna i Qudsiya och al-Hama ultimatum om att antingen driva ut hundratals stridande ur sina samhällen eller ställas inför en omfattande offensiv.

Skilda uppfattningar

Enligt regeringen är sådana amnestier en "fungerande modell för att åstadkomma säkerhet och fred". Motståndare säger tvärtemot att det kan skapa nya demografiska gränser och förvärra sekteristiska spänningar, om sunnimuslimska stridande och deras familjer tvingas bort från sina hem.

En invånare sade att över 2 000 personer har evakuerats på två dagar till rebellkontrollerade områden i norra Syrien.

””

TT