Annons
Nyheter

Asia Bibi frigiven efter dödsdom för hädelse

En kristen pakistansk kvinna som suttit i fängelse i åtta år för att ha förolämpat profeten Muhammed har släppts fri, sedan dödsdomen mot henne upphävts. Frisläppandet väcker ilska bland ultrakonservativa grupper. Asia Bibi frikändes av Pakistans högsta domstol i förra veckan.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Asia Bibi frikändes av Pakistans högsta domstol i förra veckan. Nu har hon lämnat fängelset, bekräftar pakistanska myndigheter. Enligt källor till Reuters har hon flugits till huvudstaden Islamabad och placerats i skyddshäkte på grund av de allvarliga hoten mot henne.

"Asia Bibi har lämnat fängelset och har förts till en säker plats", twittrar Antonio Tajani, Europaparlamentets talman.

Annons

Splittring

Den 53-åriga kristna kvinnan dömdes 2010 till döden efter anklagelser om att hon uttalat sig nedsättande om profeten Muhammed i samband med en dispyt då grannar förvägrat henne att dricka från samma vattenskål som dem eftersom hon inte var muslim. Själv har hon nekat till anklagelserna.

Att vanhelga islam eller den heliga skriften Koranen är brott som är förenat med dödsstraff i Pakistan.

Asia Bibis fall har blottlagt den djupa splittringen i Pakistan mellan progressiva krafter och reaktionärer. Frikännandet drog igång en våg av protester från ultrakonservativa islamister som mer eller mindre förlamade Pakistan, tills en överenskommelse nåddes mellan regeringen och islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik (TLP).

Internationell uppmärksamhet

TLP säger sig ha fått löften från regeringen om att den inte kommer att blockera en överklagan av frikännandet samt att den ska försöka hindra Asia Bibi från att lämna landet. Flera islamistpartier har redan uppmanat till nya protester i Karachi under torsdagen och uppgiften om frisläppandet lär öka mobiliseringen.

Asia Bibis make har sagt att han fruktar för familjens liv, och hennes advokat har flytt landet efter frikännandet. Nederländerna erbjöd på torsdagen advokaten tillfällig asyl, skriver Reuters med hänvisning till en regeringstalesman.

Domen mot henne väckte stor internationell kritik. Bland annat har påve Franciskus visat sitt stöd för henne genom att tidigare i år träffa hennes familj. Italien uppgav i tisdags att man kommer att försöka hjälpa Bibi att lämna Pakistan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons