Nyheter

Anti-korruptionsåklagare i Rumänien sparkas

Rumäniens president Klaus Iohannis undertecknade på måndagen ett dekret om att avlägsna landets anti-korruptionsåklagare Laura Codruta Kovesi från sin post. Det i enlighet med en dom från författningsdomstolen i maj.(TT)
Publicerad 9 juli 2018

Rumäniens president Klaus Iohannis undertecknade på måndagen ett dekret om att avlägsna landets anti-korruptionsåklagare Laura Codruta Kovesi från sin post. Det i enlighet med en dom från författningsdomstolen i maj.

"Författningsdomstolens dom måste följas i en stat som respekterar rättsstatsprincipen. Presidenten utfärdade dekretet för att avlägsna chefsåklagaren från sin post", säger presidentens talesperson Madalina Dobrovolschi i ett uttalande.

Justitieminister Tudorel Toader krävde Kovesis avgång i februari med motiveringen att hon är auktoritär och har skadat Rumäniens anseende utomlands. Hans begäran lockade tusentals demonstranter ut på gatorna. Kovesi fick stöd av landets övervaktningsmyndighet som hävdade att anklagelserna var ogrundade varpå Johannis uppmanade regeringen att låta domstolen avgöra saken.

Enheten för korruptionsbekämpning har fällt en rad högt uppsatta makthavare för korruption, däribland flera toppolitiker inom regeringspartiet PSD. Tiotusentals rumäner har skrivit under ett upprop till president Iohannis med en vädjan om att inte avskeda Kovesi.

TT