Annons
Nyheter

Amnesty kritiserar isoleringsstraff

Politiska fångar i Egypten hålls isolerade på obestämd tid, uppger Amnesty International. Fångar berättar om veckor och ibland år av isolering.(TT)
Publicerad 7 maj 2018

"Enligt internationell lag ska isoleringsstraff bara användas som en sista utväg men egyptiska myndigheter använder det som ett 'extra' straff för politiska fångar", säger Najia Bounaim, chef för Nordafrika-kampanjer på Amnesty, i ett pressmeddelande.

Journalister, människorättsförsvarare och oppositionella kan få sitta isolerade dygnet runt, enligt organisationen, som i en ny rapport dokumenterat 36 fall.

Annons

Blivit slagna

Fångarna utsätts för misshandel och lider brist på mat. Alla de dokumenterade fallen följer samma mönster, där isoleringen pågår 22 timmar per dag med endast upp till en timmes möjlighet till motion. De som isoleras får inte ha kontakt med andra fångar.

Tidigare fångar har intervjuats av Amnesty, och de berättar att de under långa perioder blivit slagna och sedan hållits fängslade ensamma flera veckor åt gången. Fångarna har inte fått tillräckligt med vatten och saknat tillgång till duschar och toaletter. I vissa fall har isoleringen pågått i flera år.

Regeringen förnekar

"Egyptiska fängelsemyndigheter använder sig av olagliga isoleringsstraff som ett sätt att få bort oliktänkande eller som ett straff för vad som anses vara dåligt uppförande", säger Najia Bounaim på Amnesty.

Människorättsorganisationen kallar det tortyr att isolera fångar på obestämd tid.

Rapporten bygger på 91 intervjuer med nio tidigare fångar och med familjemedlemmar till 27 personer som sitter fängslade.

Den egyptiska regeringen har upprepade gånger förnekat att det finns politiska fångar i landets fängelser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons