Nyheter

Almsjuka hotar sista EU-utposten

Den förödande almsjukan finns i alla EU-länder utom ett. Men nu är Finland omringat, och almsplintborren har hittats bara tre mil från gränsen. Svampsjukan finns i både Norge, Sverige, Estland och det ryska S:t Petersburgs-området. Men ännu, såvitt man vet, inte i Finland.(TT)
Publicerad 3 september 2016

Svampsjukan finns i både Norge, Sverige, Estland och det ryska S:t Petersburgs-området. Men ännu, såvitt man vet, inte i Finland. Fynd av almsplintborren, som sprider sjukan, i Viborg mellan S:t Petersburg och finländska gränsen sätter dock skräck i finländsk expertis.

””

Liksom Sverige har exempelvis Kungsträdgårdens berömda almar i Stockholm har finländska städer som Helsingfors och Tammerfors omtyckta almar i parkerna.

Salla Hannunen tillägger dock att det faktum att vilda almar i Finland växer i mindre dungar, snarare än stora skogar, kan göra att sjukan inte sprids.

Almsjukan kom till Europa från Asien under 1900-talet, till Sverige på 1950-talet, och kan förvandla en frodig alm till en uttorkad stam på bara en sommar. Träden som drabbats vissnar och torkar när svampen stryper vätskecirkulationen i dem.

TT