Annons
Nyheter

Allians vädjar om hjälp att bygga upp Syrien

I det Syrien varifrån terrorgruppen IS är på väg att drivas bort, är behoven av hjälp och återuppbyggnad enorma. Den USA-ledda alliansen mot IS ber nu om blågul hjälp.(TT)
Publicerad 4 maj 2018

Bild efter bild vittnar om den enorma förödelse som råder i de syriska områden som befriats från IS: Hus står i ruiner, elektricitet och rent vatten saknas och gatorna är fulla av rasmassor. Att stabilisera och bygga upp dessa samhällen är av högsta vikt, inte minst för att förhindra att extremistgrupper på nytt får fäste om den svårt prövade civilbefolkningen.

””

Röja gator

Annons

Wechsler är i Stockholm för möten på bland annat Sida och utrikesdepartementet som han hoppas ska resultera i svenska pengar till det han beskriver som tidiga återuppbyggnadsprojekt. Det handlar bland annat om att få elnät att fungera, gator röjda och att döda kroppar fraktas bort och begravs. Alliansens medlemmar har stött sådant arbete i Irak men i det konflikthärjade Syrien är situationen mer komplex, i synnerhet i nordost där FN saknar representation och där IS fortfarande har viss närvaro.

””

Wechsler hoppas på motsvarande knappt 170 miljoner kronor från Sverige. Grannländer som Danmark och Norge har redan lovat stöd för andra projekt, som minröjning. Hans rundresa sker i ljuset av att USA för en tid sedan aviserade att man ser över sitt eget stöd till återuppbyggnaden i Syrien, då man anser att fördelningen mellan alliansmedlemmarna är orättvis.

Ser ljuset

Samtidigt, betonar Wechsler, är alliansen mycket nära sitt mål om att driva bort IS från Syrien. Med hjälp av kartor visar han att terrorgruppen i dagsläget håller cirka 5 procent av landet i totalt tre områden.

””

För att få till en hållbar återuppbyggnad samarbetar alliansen med lokala ledare och grupper, som utför arbetet på marken. Utmaningarna är många, bland annat finns viss misstro hos civilbefolkningen som upplevt såväl IS styre som regimens förtryck och alliansens bombningar. En obesvarad fråga är hur man gör med familjemedlemmar till IS-stridande som tillfångatagits. Och situationen skuggas av att IS i Syrien enligt Wechsler sannolikt kommer att försöka återgå till att vara en underjordisk rebellrörelse.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons