Nyheter

Akta er råttor! New York attackerar med is

Sedan mitten av 1700-talet har de varit en mer eller mindre välkommen del av stadsbilden i New York. Men borgmästare Bill de Blasio har tagit upp kriget mot råttorna. Hans hemliga vapen? Is.(TT)
Publicerad 1 juli 2018

En stridslysten Bill de Blasio deklarerade förra året att staden New York vill se fler råttlik och sköt till 32 miljoner dollar (297 miljoner kronor) för att ta itu med problemet. Då var hans förhoppning att antalet råttor ska ha minskat med 70 procent i problemområden som nedre Manhattan och Bedford-Stuyvesant i Brooklyn i slutet av 2018.

””

"Värsta fienden"

Flankerad av en skylt med det omisskänneliga budskapet "Akta er, råttor!" berättade Bill de Blasio återigen om sina planer för att slippa sälla sig till skaran av misslyckade råttjägare i den amerikanska staden.

””

Vid sidan av åtgärder som nya papperskorgar, tätare sophämtning, betonggolv i källare och ökad samverkan mellan myndigheter har miljöstyrelsen godkänt användning av kolsyreis för att döda råttor i New York. Den frysta koldioxiden placeras vid ingången till ett bo och när den övergår från fast form till gas är tanken att djuren ska kvävas i hålan. Metoden har tidigare använts på andra håll i USA och beskrivs av stadens företrädare som effektiv, om än inte tillräcklig för att ensam lösa problemet.

””
””

Det är oklart exakt hur många råttor som delar gator och tunnelbaneperronger med New Yorks över 8,5 miljoner människor. En studie från en doktorand vid Columbia University 2014 uppskattade antalet till runt två miljoner.

Råttakademi

Sedan 2007 finns också en särskild "råttakademi" som började som en tredagarskurs för myndigheter men som numera utbildar vanliga stadsbor i hur de ska ta upp kampen mot gnagarna. Minst en gång i månaden visas en Powerpoint-presentation som avlivar myter och sprider gnagarkunskap - och om deltagarna har tur lottas en ny soptunna ut. Det har också blivit en plats där New York-borna kan lufta sitt missnöje.

””
””

TT