Annons
Nyheter

Advokater: Manafort ljög inte med avsikt

Paul Manafort, en av nyckelpersonerna i utredningen om rysk inblandning i USA:s valrörelse, medger att han kan ha lämnat felaktiga uppgifter i förhören. Men det var inte med avsikt, enligt hans advokater.(TT)
Publicerad 8 januari 2019

President Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort är ett av huvudvittnena i Rysslandsutredningen sedan han i september nådde en uppgörelse med den särskilde åklagaren Robert Mueller, som innebar att han skulle samarbeta med utredningen.

Men i december anklagades han av Muellerutredningen för att ha ljugit i förhören under hösten. Det kan äventyra uppgörelsen som är tänkt att ge honom ett lindrigare straff när domen faller i mars.

Annons

Inte avsiktligt

Manafort hade fått fram till i måndags på sig att besluta om han tänkte bestrida anklagelserna om lögn. I så fall hade en ny domstolsförhandling väntat. Manaforts advokater har svarat i en inlaga, som på tisdagen offentliggjordes i redigerat skick. Där sägs att Manafort lider av gikt, oro och depression och att eventuella felaktigheter under de tolv förhören inte var avsiktliga. Inlagan har lämnats till distriktsdomaren Amy Berman Jackson i Wasington DC, som leder en av de två rättsprocesser som pågår mot Manafort.

Lovade samarbeta

När Manafort i september erkände sig skyldig i Berman Jacksons rättssal lovade han att fullt ut samarbeta med Muellers utredning. Men Muellers kansli har anklagat honom för att ha ljugit på minst fem områden. Det gäller bland annat hans kontakter med den forne affärspartnern Konstantin Kilimnik, som enligt åklagarna ha koppling till rysk underrättelsetjänst.

Kilimnik ska bland annat via Manafort ha fått ta del av väljarundersökningar och arbetet med en fredsplan för Ukraina, rapporterar CNN som sett de delar av advokatinlagan som inte var avsedd för publicering.

Manafort dömdes i augusti i en annan rättegång som skyldig till bank- och skattebedrägerier. Den domen väntas i februari.

Den tidigare kampanjchefen arbetade åt president Trump under dennes valkampanj från maj till augusti 2016, men avgick sedan hans lobbyarbete för den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj blivit känt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons