Nyheter

Ygeman är trygg med EM-säkerhet

Inrikesminister Anders Ygeman (S) tycker inte att svenska fans ska vara rädda under fotbolls-EM i Frankrike. Säkerheten runt turneringen är hög på grund av risken för terrordöd.(TT)
Publicerad 10 juni 2016
””

I samband med ett EU-möte i Luxemburg träffades han och ministrar från nio andra EU-länder för att diskutera gemensamma frågor, varav fotbolls-EM var en.

””
””

Varnade

Brittiska UD uppmanade i tisdags officiellt engelska fans att vara vaksamma på grund av risken för terrordåd i Frankrike. Ygeman tycker inte att det behövs någon liknande formell varning till svenskar utan påpekar att man sedan länge lever med ett förhöjt terrorhot i både Sverige och Frankrike.

Även USA har utfärdat en varning för sina medborgare om att EM är en potentiell måltavla för terrorister.

Säkerhetsinsatsen i Frankrike under fotbollsfesten omfattar omkring 100 000 personer, varav 77 000 poliser, 10 000 militärer och 13 000 väktare från privata bolag, enligt franska tidningar.

Känner sig trygg

Bevakningen är framförallt inriktad runt arenor, kommunikationer och fanzoner.

I Frankrike har särskild oro uttryckts för säkerheten kring de tio fanzonerna, där fansen kan samlas för att se på matcher och festa. Den största finns vid Eiffeltornet i Paris, där man i går höll en konsert för att fira dagens EM-start.

Ygeman uppger att han känner sig "så trygg man kan vara". Enligt honom var det inte heller någon av hans kollegor som uttryckte oro på mötet.

TT