Nyheter

USA söker fotbolls-VM - med Mexiko och Kanada

Fotbolls-VM 2026 kan bli en nordamerikansk samproduktion. USA:s, Kanadas och Mexikos fotbollsförbund kommer att lämna in en gemensam ansökan om att få arrangera mästerskapet.(TT)
Publicerad 10 april 2017

Skulle det internationella fotbollsförbundet, Fifa, rösta för förslaget skulle det bli första gången som ett VM-värdskap delas mellan tre länder.

Tanken är att 60 av matcherna ska spelas i USA, inklusive slutspelet från kvartsfinalerna och framåt, medan Kanada och Mexiko skulle få tio matcher var.

Den officiella ansökningsperioden för 2026 förväntas starta senare i år och hålla på till 2020.

Nästa sommar, 2018, spelas VM i Ryssland, och 2022 står Qatar som värd. Förra året bestämde Fifa att inga europeiska eller asiatiska länder ska få söka mästerskapet 2026.

Inget land från Concacaf (Nord- och Centralamerikas samt Karibiens fotbollsförbund) har arrangerat herr-VM sedan USA på egen hand gjorde det 1994.

Fifa har tidigare påpekat att USA inte kommer att kunna arrangera VM om det införs inreseförbud för personer från något av de deltagande länderna. Det oroar dock inte Sunil Gulati, ordförande i det amerikanska förbundet.

””

TT