TT-Sport

Upp till bevis för bredden i regnigt Algarve

TT-Sport Artikeln publicerades

Rutinerade namn är tillbaka i laget. Och nya namn kommer in för att göra anspråk om VM-kvaluttagningar. Många pusselbitar ska läggas under fotbollslandslagets kommande, matchtäta vecka i Algarve. - Vi får visa att vi har bredd, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.(TT)

De svenska fotbollslandslagsdamerna har landat på familjär uppladdningsmark.

Algarve Cup har i 25 år varit en återkommande kalenderpunkt för de främsta fotbollsnationerna.

Samma sak i år.

– Det är en traditionell turnering som får bra nationer hit. Det blir en bra genomkörare med tufft och bra motstånd, säger svenske förbundskaptenen Peter Gerhardsson inför sitt första Algarveläger som ansvarig för landslaget.

Startelvan och laguttagningsbiten är, åtminstone preliminärt, redan fastslagen både för onsdagens möte med Kanada och fredagens med Sydkorea, som kommer bjuda på en hel del rockader mellan de två matcherna om allt fortskrider som planerat.

– Vi har den planen, efter det kan vi utvärdera både prestation och belastning inför Ryssland på måndag. Sedan när man spelar två matcher på tre dagar måste man tänka på belastningen. Vi får visa att vi har en bredd, det är det sådana här turneringar är till för, tycker jag.

"Upp till bevis"

I denna bredd finns bland annat lovande Filippa Angeldal (Linköping), succédebutanten mot Sydafrika Loreta Kullashi (Eskilstuna) samt 30-åriga A-lagsdebutanten Sandra Adolfsson (Vittsjö). Lägg därtill att etablerade A-lagsspelare som Hedvig Lindahl (Chelsea) och Fridolina Rolfö (Bayern München) är tillbaka efter att ha stått över Kapstadenvisiten i januari.

Med andra ord har förbundskaptenen många att välja på.

TT: Du har angenäma problem?

– Ja, någonstans behöver vi bredd då det alltid uppkommer skador och situationer där spelare inte kan vara med. Och då kommer andra med. Det är upp till bevis att bevisa att de presterar så pass bra att de kan fortsätta vara bland de 23 vi tar ut till kvalet.

"Haft en bra dialog"

Nilla Fischer, den kanske mest rutinerade av dem alla, var också planerad att komma tillbaka till Algarve. Fischer, som blev mamma i slutet av förra året står dock över även denna samling av familjeskäl.

– Vi har haft en bra dialog med Nilla under landskamperna hon inte varit med. Hon är i bra träning i Wolfsburg och spelar i en toppklubb. Utgångsläget är att hon både vill och kan vara med framöver.

TT: Hur påverkar det att hon inte är med här i Algarve?

– Det är ju sådant jag inte kan påverka. Det är spelarna som är med som kan prestera och delta. Vi får se om det finns möjlighet att hon kommer tillbaka till Ungern, men det får vi återkomma med. Nu är det Algarve som gäller.

Portugisisk sol och värme till skillnad från bister svensk snöblandad kyla? Inte direkt.

– Vad jag förstått ska det bli fantastiskt mycket regn på onsdag. Vi uttrycker det just så, fantastiskt mycket regn. Vi är ju vana vid det så vi kommer trivas.