Nyheter

Ungt fartlag först ut på VM

Det finns två OS-guldmedaljörer i truppen. Men gänget som är först ut på alpina VM i Åre är betydligt yngre och mindre erfaret. - Vi är ju i början av vår karriär, så hemma-VM:et kommer lite tidigt egentligen, säger Lisa Hörnblad inför första störtloppsträningen.(TT)
Publicerad 3 februari 2019

Mycket av fokus under den första VM-dagen kommer att ligga på startnummer 1 i störtloppsträningen, Lindsey Vonn. Amerikanskan meddelade nyligen att tävlingarna i Åre blir de sista i hennes framgångsrika men skadedrabbade karriär.

För de flesta av de svenska åkarna blir det i stället tvärtom - det första stora mästerskapet.

Både Pernilla Wiberg och Anja Pärson hade stora framgångar i de alpina fartgrenarna. Därefter var det länge bara Kajsa Kling, som också har slutat, som körde störtlopp eller super-G i världscupen.

””
””

"Rookie fortfarande"

Och till slut blev det också ett fullt fartlag på damsidan, även om varken Helena Rapaport, 24, Lin Ivarsson, 23, eller 19-åriga Ida Dannewitz knappt ens vågade hoppas på VM tills alpine herrchefen Lars Melin ringde för en knapp vecka sedan.

Lisa Hörnblad har däremot hunnit skaffa sig en del mästerskapsrutin redan. Hon var med i VM i St Moritz för två år sedan och på OS i Pyeongchang i fjol. Men ändå kommer VM i Åre lite för tidigt i karriären även för henne, tycker hon.

””

Siktar på topp 10

Säsongen har dock varit bra hittills, Hörnblad har varit tolva som bäst i super-G och var elva i sista störtloppet inför VM. Målen är också högt ställda, främst i super-G:n på tisdag.

””
””

TT