Nyheter

Tyskland inledde med seger

Tyskland är regerande världsmästare, trefaldig Europamästare och har varit i tolv raka EM-slutspel - dessutom har de aldrig förlorat mot Ukraina i en tävlingsmatch. Sviten fortsätter. Tyskarna vann med 2-0.(TT)
Publicerad 12 juni 2016

Det var mittbacken Shkodran Mustafi som nickade in Toni Kroos frispark, Mustafis första landslagsmål någonsin, redan efter en dryg kvarts spel.

Tyskarna vann även den första halvleken på poäng, men ukrainarna var inte ofarliga. De hade två riktigt svettiga lägen i slutet av halvleken. Först räddade Jerome Boateng på mållinjen - bokstavligen - och i ett par anfall senare gick bollen i mål, men det dömdes bort på grund av offside.

300 minuter

Även Tyskland skapade en hel del farligheter i en sevärd och rolig första halva av matchen.

I andra halvleken gick tempot ner, målchanserna blev färre och Ukraina skapade inte särskilt mycket alls. Fram tills att inhopparen Bastian Schweinsteiger - på planen i en minut - mycket vackert slog in Mesut Özils inlägg i slutminuten hände egentligen ingenting.

””

Scenförändringen mellan halvlekarna var märklig.

Tyskarna verkade ha full koll på läget, och av de drömräddningar som Manuel Neuer tvingades till i första halvan syntes inget. André Schürrle byttes in i slutminuterna, och höll så när på att få in (minst) en boll.

Lite andfådd

Farligaste målchansen blev dock när Neuer missbedömde en lång utspark från Andrij Pjatov, vilken via en bakåtnick höll på att leda till ett tyskt självmål.

Men så kontrade tyskarna, Schweinstegier tog en 80-meterslöpning och slog in 2-0-målet.

””

Noterbart är att Ukraina är i sitt blott andra EM-slutspel, men det är första gången som de har tagit sig till slutspel via kvalspel. För fyra år sedan var Ukraina direktkvalificerat som EM-värd tillsammans med Polen. Denna gång kvalade de in till EM genom att slå ut Slovenien i playoff.

TT