Nyheter

Svindal om slutet: "Enklare att ge allt nu"

Det återstår två tävlingar av den aktiva karriären för Aksel Lund Svindal. Efter dagens super-G och störtloppet på lördag är det slut för den norske fartveteranen. - Det gör det enklare att ge allt nu, säger han. Två OS-guld, fem VM-guld och ytterligare fem mästerskapsmedaljer.(TT)
Publicerad 6 februari 2019

Två OS-guld, fem VM-guld och ytterligare fem mästerskapsmedaljer. Och så 36 världscupsegrar och två segrar i den totala världscupen på det.

Det är inte vilken karriär som helst som tar slut i Åre på lördag. Precis som när Lindsey Vonn lägger tävlingsskidorna på hyllan dagen efter är det en enormt framgångsrik åkare som försvinner från världseliten efter VM i Åre.

Veteranen har haft stora skadeproblem under vintern, men hittar nu ny motivation i att det är bara två tävlingar som återstår.

””
””

Norska rivaler

Vinterns världscuptävlingar har varit oerhört jämna. Det gör att Svindals medaljchanser efter skadorna är svårbedömda. Men norrmannen tog två VM-guld (störtlopp och storslalom) i Åre på VM 2007. Så backarna kan han ju.

Bland konkurrenterna finns bland andra landsmännen Aleksander Aamodt Kilde och Kjetil Jansrud samt österrikare som Vincent Kriechmayr eller italienaren Dominik Paris.

Svensk fördel?

För svensk del är det precis som på damsidan ett relativt ungt fartlag som kommer till start. Både Alexander Köll och Felix Monsén är startklara efter sina respektive skador i Kitzbühels störtlopp. De får sällskap av Mattias Rönngren, som även är uttagen i storslalom, och Olle Sundin.

Sundin, en av många som gått på skidgymnasiet i Järpen, hoppas att det svenska laget ska kunna dra nytta av hemmabacken.

””
””

TT