Nyheter

Sverige - fullt av vinnare

Sverige går in i EM som vinnare. Eller i alla fall nio av de svenska spelarna. Blågult är det lag i EM som har flest ligavinnare med i truppen. - Det ger bra självförtroende att vinna en liga, säger Jimmy Durmaz, grekisk mästare med Olympiakos.(TT)
Publicerad 10 juni 2016

I flera år har Erik Hamrén pratat om att om man ska nå framgång så måste man uppträda som en vinnare, även om man förlorar. Nio spelare i den svenska truppen behöver inte låtsas - de har alla vunnit titlar med sina klubblag.

Zlatan Ibrahimovic är förstås van. Den svenska superstjärnan har under karriären vunnit 30 titlar med sina olika klubblag (även om Juventus i efterhand fråntagits två av dem), och bara i år vann han tre med Paris Saint-Germain: Ligue 1, Franska cupen och den franska ligacupen.

För andra är känslan mer ny. 21-årige Victor Nilsson Lindelöf, som var med och vann U21-EM för ett år sedan, tog hem den portugisiska ligan med Benfica.

””

Bra men tufft

Inget annat lag i EM kan matcha Sveriges nio ligavinnare, även om Italien och Tyskland kommer nära med åtta var. Sedan är det förstås inte så att en ligatitel alltid är synonymt med en bra säsong.

””

Lustig blev den som satte målet som säkrade den 47:e titeln i Glasgow-klubbens 138-åriga historia, när två omgångar återstod av ligan. Och även om laget haft det motigt kommer Lustig med en positiv känsla till EM, där han fått haft en lång period utan skador efter ett par år av kroppsliga motgångar.

””

Överdrivet överlägsna

Även Jimmy Durmaz har haft en speciell mästarsäsong i Grekland. Olympiakos säkrade ligatiteln med rekordmarginal redan i februari.

””

Efter guldet valde tränaren att rotera mycket i spelartruppen, vilket gav Durmaz lite speltid. Och dessutom förlorade Olympiakos cupfinalen mot AEK Aten. Tufft för Olympiakos-fansen, men inte för Durmaz själv.

””

TT