Annons
Nyheter

Klopp stoppar Shaqiri: "Han förstår"

Liverpool-tränaren Jürgen Klopp vill inte blanda in politik i fotbollen. Därför får Xherdan Shaqiri inte följa med till Belgrad och Champions League-matchen mot Röda Stjärnan. "Shaq accepterar det och har förståelse för det", säger Klopp.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Schweizaren Shaqiri bötfälldes av Fifa efter att ha firat sitt avgörande VM-mål mot Serbien (2-1) i somras med tecknet för den tvåhövdade albanska örnen, som finns på Albaniens flagga och har setts som en symbol för Kosovos självständighet.

Shaqiri är kosovoalban med rötterna i det Kosovo som utropade sig självständigt från Serbien för tio år sedan, något som Serbien inte accepterar.

Annons

Vill ha matchfokus

Klopp och övriga ledarstaben i Liverpool har inför resan till Belgrad diskuterat vilket mottagande Shaqiri skulle få i Serbien.

"Även om vi inte vet vad som skulle kunna hända vill vi åka dit och vara 100 procent fokuserade på fotboll", säger Jürgen Klopp till Liverpools webbplats.

Klopp säger att man är en fotbollskubb som verkligen inte har några politiska budskap och bara vill fokusera på en bra match.

"Vi är måna om att vara respektfulla och vill undvika alla distraktioner som tar fokus på de 90 minuterna plus tillägg som är viktiga för fotbollen. Av det skälet är inte Shaq med och det accepterar han och har förståelse för".

Asllani: "Inte laddad"

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) gav inte bara Xherdan Shaqiri böter för sin målgest under VM. Även landsmannen Granit Xhaka, som också härstammar från Kosovo, fick motsvarande 90 000 kronor i böter. Stephan Lichtsteiner, som gjorde den politiskt laddade gesten för att visa solidaritet med landsmännen, fick böter på 45 000 kronor.

I augusti gjorde Sveriges Kosovare Asllani tecknet för den albanska örnen när hon gjorde mål mot Ukraina. Senare under hösten rekommenderade Svenska fotbollförbundet den svenska landslagsstjärnan att inte fira mål med att göra den omtalade gesten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons