Nyheter

Schalke skakade Real Madrid

Iker Casillas är inte den världsmålvakt han en gång var. Men Real Madrid har Cristiano Ronaldo. Mycket därför är titelhållaren vidare i Champions League. Schalke vann sensationellt dramat med 4-3 men Real åttondelsfinalen med totalt 5-4.(TT)
Publicerad 10 mars 2015

Det skrivs rätt mycket fotboll i spanska medier och det lär skrivas nya artiklar om Real Madrids tveksamma defensiv och om det inte är dags att hitta en värdig ersättare för veteranen Casillas. Samtidigt får Ronaldo en och annan rubrik.

Bara Barcelonas Lionel Messi har nätat lika ofta i Champions League. Båda står nu på 75 mål. Men ingen har gjort lika många mål i Europacupspelet som Ronaldo.

Nummer 77 och 78 kom på tisdagskvällen och båda var kvitteringar på nick sedan Schalke 04 öppnat returen i åttondelsfinalen på Santiago Bernabeu med att ta ledningen två gånger (Christian Fuchs och Klaas-Jan Huntelaar).

Vidare med nödrop

Tyskarna gjorde vad de kunde för att reparera 0-2-förlusten in Gelsenkirchen. Reals defensiva nonchalans utnyttjades utan pardon. Casillas var sen i förflyttningen på Fuchs ledningsmål och han släppte dessutom en alldeles för lätt retur på Max Meyers skott och Huntelaar kunde från nära håll trycka in 2-1 mot sin gamla klubb. Lägg till ett rungande ribbskott av holländaren och ytterligare några riktigt farliga chanser och Schalke kunde ha gått in till andra halvlek i ledning.

När Karim Benzema tryckte in 3-2 efter pausen var uppförsbacken plötsligt väldigt brant för Schalke men repliken kom snabbt genom inhopparen Leroy Sané, i Champions League-debuten. 3-3 och sex mål innan en timme var spelad.

Med sex minuter kvar spred Huntelaar panik bland åskådarmassorna. 4-3 till Schalke, ribba in. Och kort senare reparerade Casillas tidigare misstag när han fick nävarna på Sanés tunga skott och sedan knep Benedikt Höwedes avslut. Real var vidare med ett nödrop.

Publiken applåderade Schalkes spelare när de klev av medan vita näsdukar, den klassiska missnöjesyttringen, riktades mot hemmaspelarna.

Porto vann lätt

Samtidigt krossade Porto Basel med 4-0 och totalt 5-1.

Algeriern Yacine Brahimi lättade elegant in en frispark till 1-0 redan efter 14 minuter. Två svenskar fanns på planen: domaren Jonas Eriksson och Behrang Safari i sin vanliga roll som vänsterback i Basel.

De möttes öga mot öga när Safari varnades i andra halvlek.

Porto dominerade men uddamålsledningen i halvtid var vansklig. Om Basel fått till en kvittering hade matchen gått till förlängning eftersom det första mötet slutade 1-1. Nu avgjorde Hector Herrera med sitt 2-0-mål kort efter pausen.

Casemiro slog en minst lika elegant frispark som Brahimi till 3-0 innan Vincent Aboubakar fullbordade förnedringen.

TT