TT-Sport

Rosengård guldfavorit: "Blev lite förolämpad"

TT-Sport Artikeln publicerades

Linköping har två raka SM-guld. Men Rosengård verkar på nytt vara storfavorit till att ta hem damallsvenskan i fotboll. - Här har man kommit till mästarlaget och så får man se att ett annat lag är guldfavorit, säger Linköpings nyförvärv Natasha Dowie.(TT)

Omröstningen på damallsvenskans upptaktsträff ska nog inte ses som någon absolut sanning. Men av de spelare, ledare, journalister och annat diverse fotbollsfolk som röstade var det tydligt: Rosengård tar SM-guldet i fotboll 2018.

– Jag vet inte varför det blev så här igen. Jag undrar hur det känns för Linköping, de har visat två år i rad att de kan vinna damallsvenskan. Men vi har haft en riktigt bra försäsong, och vi har ett riktigt bra lag på pappret, säger Rosengårds ytterback Ali Riley.

Rosengård fick 64,3 procent av rösterna medan Linköping, som har två raka SM-guld, var närmast bakom med 21,4 procent. Där bakom landade ströröster på lag som Göteborg, Djurgården, Hammarby och LB07.

Tappat landslagsbackar

Favoritskapet sitter där det ska, säger nykomlingen Hammarbys nya tränare Ann-Helén Grahm.

– Jag har sett ett par matcher i år, en spelare som Anja Mittag har nog en härlig säsong framför sig och så har de tillfört med några bra spelare. De vill spela en fartfylld fotboll och det tror jag är vägvinnande, säger Grahm.

Regerande mästaren Linköping har haft stor spelaromsättning, och bland annat tappat tre landslagsbackar i Jessica Samuelsson, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson jämfört med samma tid förra året.

Extra motivation

Den brittiska anfallaren Natasha Dowie, ny i Linköping, tycker ändå att det är märkligt att regerande mästaren är så långt bakom Rosengård i omröstningen.

– Jag blev lite förolämpad när jag såg det. Jag skickade en bild på omröstningen till resten av laget "om ni behöver lite extra motivation, så här tycker folk om oss", säger Natasha Dowie.

– Inget ont om Rosengård, de har ett väldigt bra lag. Men jag är övertygad om att vi, med de spelarna vi har tagit in, kan vinna igen.

Linköpings tränare Marcus Walfridson, även han ny i laget, går ett steg längre.

– Vi har bytt 17 spelare och två tränare på 12-13 månader, det är klart att det är en stor förändring. Vi måste få ihop ett lag, och för oss blir det helt avgörande om våra spelare klarar av att sätta laget först, och verkligen gå ihop som grupp. För då ser jag inget lag som kan slå oss, säger Marcus Walfridson.

Den damallsvenska premiäromgången äger rum på lördag.