Nyheter

Nytt förslag om maskeringsförbud

Regeringen vill införa ett generellt förbud mot maskering vid idrottsevenemang. - Det finns inga rimliga skäl till att maskera sig när man går på fotboll eller ishockey, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.(TT)
Publicerad 8 juni 2016

Regeringens så kallade huliganutredare har föreslagit att det ska bli straffbart att maskera sig på idrottsevenemang, om den maskerade stör den allmänna ordningen. Det förslaget ansågs för svagt och har därför arbetats om och skärpts för att bli lättare att tillämpa, uppger Ygeman för Ekot i Sveriges Radio.

””

Genom ett maskeringsförbud hoppas regeringen få bukt med ordningsstörningar på läktarna, så att exempelvis de som kastar knallskott och bengaler ska kunna identifieras och straffas.

””

Ansiktsmålning okej

Det ska finnas en del undantag: Man får exempelvis täcka ansiktet av religiösa skäl eller ha halsduk runt munnen om det är kallt.

””

Enligt förslaget ska den som bryter mot förbudet kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Lagen om maskeringsförbud ska vara på plats före den allsvenska fotbollspremiären nästa år.

Verkningslöst

I fotbollsförbundets regelverk finns redan inskrivet ett maskeringsförbud. Det har hittills varit verkningslöst menar Mats Enqvist, generalsekreteraren i Föreningen svensk elitfotboll, Sef.

””

TT