Nyheter

Tänak i ohotad ledning inför sista dagen

Medan estländaren Ott Tänak fortsätter marschera mot segern så rasar en sekundstrid om de övriga platserna på prispallen i Svenska rallyt. - Det kommer att bli mycket, mycket tajt, säger Andreas Mikkelsen som just nu ligger delad två.(TT)
Publicerad 16 februari 2019

Lördagen var en lyckodag för den fåordige estländaren Ott Tänak. Redan på dagens första etapp gick han på nytt upp i ledningen och när den främste utmanare Temmu Suninen körde in i en snövall på andra sträckan var den främsta utmanaren borta. Tänak hade då en ledning med drygt en halv minut och under dagen kunde han nästan dubbla den genom gedigen körning. Efter sista sprintsträckan ledde Tänak med 54,5 sekunder.

””

Rasar en sekundstrid

Men bakom honom rasar en sekundstrid. Tre förare ligger inom 2,3 sekunder. Vem som helst kan bli tvåa. Och vem som helst kan hamna utanför pallen.

Andreas Mikkelsen och Esapekka Lappi ligger på exakt samma sammanlagda tid. Lappi kunde gå ikapp genom en bättre körning på sista sprintsträckan i Torsby. 2,3 sekunder efter ligger Thierry Neuville, förra årets segrare i Svenska rallyt. Han har hämtat in över 30 sekunder trots att han snurrade 360 grader på en sträcka.

””

Och det är ingen överdrift. Tre sträckor återstår.

"Bästa sträckan i världen"

För Pontus Tidemand fortsatte problemen med bilen på förmiddagen. Men efter service i Torsby vid lunch tyckte han att bilen äntligen kändes rätt. Han hade ändå svårt att leverera som han hade hoppats. Efter klassiska Vargåsen var han ändå nöjd.

””

Svensken presterade åttonde bästa tid bara 7,9 sekunder efter toppnoteringen. Tidemand har i slutprotokollet klättrat till en åttonde plats sedan Teemu Suninen återigen kört in i en snövall och tvingats bryta.

För Johan Kristoffersson i WRC2 var det en dag där allt inte gick som det skulle. In i en snödriva med bilen gjorde att han tappade kontakt med täten.

Träd över vägen

På superspecialen missade han i starten och förlorade ytterligare tid. Han ligger nu på femte plats, alldeles bakom en annan svensk, Emil Bergkvist. Leder gör norrmannen Ole Christian Veiby.

En incident på specialsträckan Rämmen i det historiska rallyt har väckt stor uppmärksamhet. Just som Nils Bergqvist skulle passera in sin Volvo Amazon var det ett ungdomsgäng som fällde ett träd över vägen.

””

En funktionär på platsen förklarar att det var ett onyktert gäng tonåringar som fällde trädet för att skaffa virke till korvgrillning.

TT