Nyheter

Nytt dopningserkännande: "En mardröm"

Den österrikiska dopningshärvan, som briserade på skid-VM i Seefeld, växer. I en intervju med Kronen Zeitung erkänner OS-cyklisten Georg Preidler dopning - De senaste dagarna har varit en mardröm, säger 28-åringen som överlämnat sig till polisen och blivit lämnad av sitt proffsstall.(TT)
Publicerad 4 mars 2019

I onsdags kom nyheten om att fem VM-åkare, varav två österrikare, gripits av polis misstänkta för bloddopning under skid-VM. En 40-årig idrottsläkare från Tyskland har pekats ut som huvudperson i det som beskrivs som ett dopningsnätverk.

Nu träder den österrikiske proffscyklisten Georg Preidler fram som den sjunde i raden av aktiva.

””

Svensk ex-lagkamrat

Preidler har de senaste två åren tillhört det franska stallet FDJ där han varit stallkamrat med bland andra jämnårige svensken Tobias Ludvigsson. Efter att österrikaren under måndagen erkänt dopning meddelade FDJ att Preidlers kontrakt upphör med omedelbar verkan.

Preidler slutade på 29:e plats totalt i Giro d'Italia förra året och blev dessutom 16:e i tempoloppet vid OS i Rio de Janeiro 2016. Enligt egen utsago ska han däremot ha börjat använda sig av förbjudna metoder först nyligen.

"Största misstaget"

””

Han är nu den andra cyklisten efter landsmannen Stefan Denifl att erkänna inblandning i dopningshärvan.

Tidigare har de fem längdåkarna Aleksej Poltoranin från Kazakstan, österrikarna Dominik Baldauf och Max Hauke samt Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu från Estland gripits av polis och blivit avstängda av Internationella skidförbundet Fis.

TT