Annons
Nyheter

Sverige klart för EM

Det nya spelsystemet räckte mot Slovakien och för att säkra EM-platsen. Men räcker det även i EM nästa år? - Det var goda intentioner. Men det kommer att ta lite tid, säger Pia Sundhage efter 2-1-segern. Sverige klart för fotbolls-EM nästa år. Och Pia Sundhage klar som förbundskapten?(TT)
Publicerad 15 september 2016

Sverige klart för fotbolls-EM nästa år. Och Pia Sundhage klar som förbundskapten?

Nja, inte riktigt än. Men den allra viktigaste förutsättningen är klar, medger hon.

””
””
Annons

Sett till antalet chanser borde den första tävlingsmatchen efter OS-silvret egentligen ha blivit en rätt enkel seger för Sverige, som bara behövde en poäng till för att garantera EM-spel nästa sommar.

Men utan fotskadade Lotta Schelin och förkylda Stina Blackstenius saknades kanske en del av den nödvändiga effektiviteten.

Lyxigt läge

Till slut blev det dock ändå en ny trepoängare, även om Hedvig Lindahl tvingades släppa en boll förbi sig. Därmed kan Sverige börja planera för EM redan innan den avslutande kvalmatchen, på bortaplan mot Danmark på tisdag.

””
””

I OS var det defensiven som bäddade för de svenska framgångarna. Men mot lite mindre meriterat motstånd är målsättningen den omvända.

Pia Sundhage och landslagsledningen håller fast vid 4-3-3 på pappret. Men tanken är att det ska gå lite snabbare i anfallen, med fler spelare - bland annat ytterbackarna - som springer sig till lägen när Sverige är i anfall.

Det fungerade riktigt bra, särskilt i början av matchen mot Slovakien. Sverige började skapa målchanser direkt och efter drygt 20 minuter dyrkade ett bra samarbete mellan Caroline Seger och Kosovare Asllani upp den slovakiska försvarsmuren.

Asllani lyfte in bollen mot straffområdet, där Emilia Appelqvist mötte med huvudet och nickade in ledningsmålet - via slovakiska högerbacken Lucia Suskovas rygg.

Snabbt svar

Därefter tappade Sverige dock lite tempo och redan före pausvilan hade Slovakien börjat hota den svenska kvalnollan. Till slut sprack den en kvart in i andra halvlek i stället, när Patricia Fischerova nickade in 1-1 på hörna.

Annons

Svaret kom snabbt. Bara några minuter senare var Sverige i ledning igen, sedan Pauline Hammarlund gjort 2-1 på en passning från Caroline Seger.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons