Nyheter

Mentala tränaren: Går inte att träna på

Att inte sväva iväg i tankarna när man ska skjuta om VM-guld för första gången i sin karriär är näst intill omöjligt. - Det är som att sätta en påse godis framför ögonen på en och säga "tänk inte på godis", säger den mentala tränaren Göran Kenttä.(TT)
Publicerad 10 mars 2019

Mona Brorsson kunde inte hantera pressen att för första gången i sitt liv skjuta om ett VM-guld. Och det är kanske inte så konstigt. Enligt skidskyttelandslagets mentala tränare Göran Kenttä är det i princip omöjligt att träna på den situationen.

””

"Svårt att vara närvarande"

När Mona Brorsson kom in till det sista skyttet i jaktstarten hade hon en ledning på en halv minut. Brorsson, som tidigare som bäst varit femma individuellt i VM och världscupsammanhang, hade aldrig tidigare varit med om något liknande och berättade efteråt om hur hon hade "haft miljoner tankar i huvudet" och redan börjat tänka på vad som skulle hända efter skjutningen.

””

Förstärka det positiva

Så hur går man vidare efter att man sumpat en sådan chans? Det finns alltid lärdomar att ta med sig, enligt Kenttä. Och för honom gäller det nu att även trycka på det Brorsson gjorde bra.

””

TT