Nyheter

Mästare fryser ner spermier före OS

Oron över zikaviruset får inte den regerande världs- och OS-mästaren i längdhopp, britten Greg Rutherford, att avstå från att åka till Rio. Däremot ska han låta frysa ner sina spermier innan han åker.(TT)
Publicerad 8 juni 2016

Oron över zikaviruset får inte den regerande världs- och OS-mästaren i längdhopp, britten Greg Rutherford, att avstå från att åka till Rio.

Däremot ska han låta frysa ner sina spermier innan han åker.

"Vi vill ha fler barn och med tanke på att forskningen på det här området fortfarande är i sin linda vill jag inte sätta mig själv i en situation som kan undvikas", skriver Rutherfords sambo Susie Verrill i en tidningsartikel.

Verrill och parets son kommer inte att åka till Brasilien i sommar.

Forskare är överens om sambandet mellan zikamyggor och att barn föds med mikrocefali, för litet huvud och hjärna. I Brasilien har det fötts 1 300 barn med mikrocefali sedan i fjol.

150 internationella medicinska experter vill att sommarens OS skjuts upp eller flyttas med tanke på risken för att zikaviruset ska spridas över världen. Världshälsoorganisationen WHO anser att det är minimal risk att bli smittad av zikavirus i Rio de Janeiro i augusti, då det är vinter i Brasilien.

TT