Nyheter

Målexplosion gav AIK-seger

AIK gick på knock i den första allsvenska hockeyfinalen. Gary Nunn gjorde hattrick i en galen mittperiod där AIK gjorde fem mål och avgjorde mot Oskarshamn i 5-1-segern. - Det var den här starten vi ville ha och personligen känns det fantastiskt att göra hattrick, sade Nunn.(TT)
Publicerad 11 mars 2019

Stockholmslaget har pressen på sig att ta sig upp i SHL.

Framför allt då klubbens ekonomi blöder och elitlicensen för nästa säsong inte är garanterad ännu.

Trots de kraven spelade laget ut ordentligt i den första allsvenska finalen där vinnaren i bäst av fem matcher får spela direktfinal mot SHL-jumbon Timrå. Förloraren får spela playoff om en plats i den andra direktfinalen.

Det tog en period för laget att skjuta in sig. Både Sam Marklund och Justin Crandall prickade ribban i första perioden.

I andra fick laget utdelning på allt.

Snabba mål

Redan efter 6.28 lyste 3-0 på resultattavlan och när perioden var över stod det hela 5-0.

Gary Nunn var den stora förgrundsfiguren med ett hattrick. Den kanadensiske speedkulan hämtades från norska ligan inför den här säsongen och ljumskbesvär har gjort att det tagit ett tag innan det lossnat.

Nu visade han potentialen.

””

Han gjorde både 1-0 och 2-0 på liknande sätt då han hittade luckan mellan benskydden på Oskarshamns målvakt Adam Åhman, tredjemålvakt i det svenska JVM-laget tidigare i år. Det första målet kom från långt håll och såg billigt ut.

4-0-målet gjorde han på en retur sedan Oskarshamnsförsvaret inte fått undan pucken.

Stående ovationer

När AIK-spelarna lämnade isen efter andra perioden var det till stående ovationer från 5 732 åskådare på Hovet.

Sam Marklund och Eric Castonguay gjorde övriga AIK-mål medan Joakim Thelin putsade till siffrorna för Oskarshamn i powerplay i sista perioden.

AIK-tränaren Thomas Mitell var nöjd - men anser att det finns mer att hämta.

””

AIK satsade på Erik Källgren i målet och han räddade 27 av 28 skott.

AIK och Oskarshamn har dominerat serien, men medan Stockholmslaget behållit formen hela vägen hade Oskarshamn förlorat sju av sina nio sista matcher i grundserien.

Klarar inte Smålandslaget av att ta sig upp ur svackan till onsdagens andra final på hemmaplan kan matchserien vara över redan på fredag kväll då den tredje finalen spelas i Stockholm.

TT