Nyheter

"Loui Sands röst är jätteviktig"

För landslagsspelaren Loui Sand har det varit ett lidande att vara född i fel kropp. Idrotten bygger ofta på en tydlig könsindelning och att våga berätta om sina erfarenheter är jätteviktigt, enligt flera förbund. - I en perfekt värld hade vi inte ens behövt diskutera det här.(TT)
Publicerad 8 januari 2019
””

På måndagen meddelade Loui Sand att handbollskarriären kommer att avslutas, och att den nu före detta landslagspelaren ställt sig i kö för att få diagnosen könsdysfori.

””

Hjälper andra

Enligt Sofia B Karlsson är det viktigt att vi får höra historierna likt Loui Sands, som kan stärka andra och öppna upp för viktiga samtal om transpersoners villkor i idrotten.

””

Dock poängterar hon att ansvaret inte ligger på en enskild individ utan på föreningar, tränare och ledare att skapa inkluderande idrottsmiljöer.

Annelie Salminen, ordförande i förbundet Transammans, instämmer:

””
””

Går åt rätt håll

Rapporten "Hbtq och idrott" som gjordes av RFSL och RF 2013 visar att transpersoner känt sig ovälkomna inom idrotten som ofta bygger på en tydlig könsindelning. I rapporten framkommer det att ledare och tränare inte har tillräcklig kompetens inom området och att tävlingsregler och omklädningsrum inte alltid är inkluderande för transpersoner.

””
””

TT