TT-Sport

Linköping bryter med nya tränaren

TT-Sport Artikeln publicerades

Det blev inte många månader i Linköping för Marcus Walfridson. Det svenska mästarlaget i fotboll bryter med sin nya tränare efter bara tre allsvenska omgångar. - Han känner att han har nått vägs ände, säger LFC:s ordförande Christer Mård till TT.(TT)

Marcus Walfridson var ett okänt namn för de flesta när han inför säsongen presenterades som ny tränare och sportchef för det damallsvenska mästarlaget. Efter en knackig start på den allsvenska säsongen - Linköping ligger sjua med fyra poäng på tre matcher - väljer man att redan nu avsluta samarbetet med 36-åringen.

– Det finns aldrig en optimal tid för ett tränarbyte. Men när tränaren själv känner att han har nått vägs ände, att han inte kan få laget att prestera bättre, då får man byta, säger Linköpings ordförande Christer Mård.

"Stor kulturkrock"

Walfridson hade före Linköping aldrig tränat ett lag på elitnivå, och aldrig något damlag. Den senare delen var ett stort skäl till att parterna nu går skilda vägar.

"Att träna ett elitdamlag har varit en stor kulturkrock för mig och ansvaret som både tränare och sportchef har blivit tungt, därför väljer jag att lämna LFC", säger Marcus Walfridson i ett pressmeddelande.

Någon ersättare på lång sikt har LFC ännu inte hittat. Den tillfälliga lösningen blir att Henrik Jensen, närmast i IFK Norrköping, ersätter som huvudtränare. Assisterande tränaren Joel Bäckström är kvar i sin roll och kompletteras, också det tillfälligt, med Charlotte Rohlin, som fram till nu har jobbat med marknadsfrågor inom föreningen.

– Både Henrik och Charlotte har uttryckt att det är en kortsiktig lösning där de hjälper oss under tiden. Men jag tror nog att vi har samma konstellation fram till sommaruppehållet i alla fall, säger Christer Mård.

Sportgrupp införs

Sportchefsansvaret kommer framöver att delas upp mellan flera personer, säger Mård.

– Oftast har det varit vår tränare som har varit sportchef också. Men vi ska skapa en sportgrupp på kanske sex-sju personer med bland annat den här tränartrojkan, som får ta sportchefsuppgifterna.

Förra månaden lämnade också klubbdirektören Maria Hagström sin tjänst i Linköping. Hon är ännu inte ersatt.

– När vi anställde Maria var hon den enda anställda på kansliet, och nu har vi ett starkt kansli med två och en halv tjänst. Nu ska vi först se i vilka viktiga frågor som klubben brister, och efter det rekrytera en klubbdirektör, säger Christer Mård.