Annons
Nyheter

Koreansk pingpongdiplomati ett tecken i tiden

Nord- och Sydkorea överraskade med en ny sorts pinpongdiplomati mitt under pågående bordtennis-VM i Halmstad. Det enade landslaget är ett tecken i tiden, säger Nordkoreaexperten Jerker Hellström. - Det är signalpolitik för att visa hur nära det koreanska folket står varandra, säger han.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

Stämningen på Koreahalvön har sakta men säkert tinat sedan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i sitt nyårstal sade att landet funderade på att skicka idrottare till vinter-OS i Sydkorea.

Spelen i Pyeongchang innehöll sedan både deltagare, hejarklack och myndighetsrepresentanter från Nordkorea. Länderna marscherade tillsammans in på OS-invigningen under gemensam flagg, och ställde dessutom upp med ett enat lag i damernas ishockeyturnering.

Annons

Beslut från högre ort

Att Sydkorea och Nordkorea, inför ländernas tänkta kvartsfinalmöte i pågående lag-VM i bordtennis, helt sonika bestämde sig för att inte spela, utan i stället gå samman för att spela semifinal som en gemensam nation, är därför inte helt överraskande.

””
””

Pingpongdiplomati

Pingpongdiplomati är inget nytt. Termen myntades på 1970-talet när den frostiga relationen mellan USA och Kina normaliserades genom bland annat ett utbyte av bordtennisspelare mellan länderna.

Diplomati i pingishagen var det också under bordtennis-VM i Japan 1991. Även då tävlade Korea som ett land, och damlaget tog överraskande guld framför storheten Kina.

Nu spelar man på nytt tillsammans, och det ser inte ut att bli en engångsföreteelse. Under KTTA:s sammanträde under VM i Halmstad lade man också fram förslaget att skicka ett gemensamt bordtennislag till Asian Games i Indonesien i höst, skriver den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

””

Långt till fred

Vid ett historiskt toppmöte mellan Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In nyligen, skrev de båda ledarna under ett gemensamt uttalande där de bland annat beskriver hur de ska arbeta för att så småningom skapa fred mellan länderna.

Där beskrevs också hur länderna vill demonstrera sin samlade visdom, talang och solidaritet genom att som enad nation ställa upp i olika internationella idrottstävlingar, bland annat Asian Games.

Ett enat koreanskt bordtennislandslag är dock inget som får Jerker Hellström att tro på fred på Koreahalvön i närtid.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons