Nyheter

Källströms hyllning till bästa vännen

Den 24 juli sommarpratar Kim Källström om bland annat den landslagskarriär som tar slut någonstans i Frankrike. Redan nu kan ni läsa om hans kärleksförklaring till bästa vännen Andreas Isaksson. - En otroligt lojal, snäll och varm människa.(TT)
Publicerad 9 juni 2016

Släng fram en fråga till Källström och han ger - om han tycker frågan är relevant och intressant - ett genomtänkt svar.

Det gör honom inte unik i landslaget, inte alls.

Men den eftertänksamme och begåvade mittfältaren sticker ut med sin verbala förmåga att klä både känslor och tankar i ord. Det gäller allt från vikten av ett kollektivt fungerande presspel ute på planen till svåra och komplicerade frågor om terror och flyktingkriser.

Det verkar gå hem.

I Sveriges Radios beställda Sifo-undersökning röstades Källström fram som landslagets näst mest populäre spelare efter Zlatan Ibrahimovic.

När han om sex veckor debuterar som sommarpratare får han en och en halv timma på sig att berätta om karriären från barndomens grusplaner till de stora klubblagen och Europa. Om vem han är och vad han upplevt redan som 33-åring, om hackordningen i omklädningsrummet.

Och mycket mer.

Stämplar ut samtidigt

I ett kvavt tält i anslutning till arenan Léo Lagrange i Saint-Nazaire, där landslaget tränar under EM, fick svenska skrivande medier sex minuter och 28 sekunder på sig att prata med honom. Merparten av den korta tiden kom att handla väldigt lite om honom, desto mer om vännen och rumskamraten Andreas Isaksson.

Källström är som de flesta av oss. Det är lättare att prata om andra. Om Isaksson tycks det vara enkelt. Även målvaktens landslagskarriär är över efter EM. Två veteraner stämplar ut samtidigt. Tillsammans kommer det stanna på något över 260 spelade landskamper.

En av många konsekvenser blir att landslagsledningen framöver enbart kan beställa enkelrum. Källström och Isaksson är de enda som delar rum på EM-hotellet Chateau des Tourelles och rumskompisar har de varit i landslaget så långt de kan minnas.

””

Nyanserar bilden

Källström passar också på att nyansera den gängse bilden av Isaksson som lite trulig och fåordig. Sådan är han inte privat.

””

Källström debuterade i landslaget 2001. Ett år senare var det dags för Isaksson. Sedan kvalet till EM 2004 har de varit bofasta i landslaget samtidigt.

Vad har han betytt för dig i landslaget?

””

Men trots att de ofta har kontakt och umgås familjevis togs besluten att sluta i landslaget helt utan att den ene visste vad den andre kom fram till.

””

TT