Nyheter

Iniesta ber om ursäkt för "blackface"-foto

Spanske fotbollsstjärnan Andrés Iniesta har gett en offentlig ursäkt efter att i samband med det spanska trettondagsfirandet ha poserat på ett foto tillsammans med två personer med svartmålade ansikten.(TT)
Publicerad 9 januari 2019

Spanske fotbollsstjärnan Andrés Iniesta har gett en offentlig ursäkt efter att i samband med det spanska trettondagsfirandet ha poserat på ett foto tillsammans med två personer med svartmålade ansikten.

I ett uttalande via hans agent skriver den 34-årige Barcelonaikonen, som nuförtiden huserar i japanska Vissel Kobe, att han inte hade någon avsikt "att förolämpa någon genom att visa den bilden" och att "han verkligen vill be om ursäkt till de som blivit provocerade av bilden".

Likt tomten delar ut julklappar på julafton så delar de tre vise männen ut julklappar på trettondagen enligt spansk tradition. I en bild på sociala medier från Iniesta och hans familjs trettondagsfirande hade två av de utklädda presentutdelarna så kallade "blackface".

"Blackface" är från början en amerikansk form av teatersminkning för att stereotypiskt porträttera mörkhyade, och kan i dag uppfattas som rasistiskt.

TT