Nyheter

Ingen plats för feghet i premiären

Sent en kväll på Olympiastadion i Kiev för fyra år sedan bad Erik Hamrén fansen och svenska folket om ursäkt. 1-2-förlusten mot Ukraina i EM-premiären var en smäll varken förbundskaptenen eller landslaget hämtade sig från. Lärdomen? Det finns ingen plats för ängslan eller feghet.(TT)
Publicerad 11 juni 2016

Det är juni igen, fyra år har gått, platsen är Frankrike, staden Paris och motståndet Irland. Men minnena är intakta. Så påtagliga att sättet landslaget tog sig an öppningsmatchen den gången ingår när Hamrén hamrar in de sista budskapen hos sina spelare innan de springer in på Stade de France.

””

Zlatan Ibrahimovic skickade in ledningsmålet men den store stjärnan den kvällen var en halvskadad Andrij Sjevtjenko. Med två mål vände han matchen.

Två mål som ett mer vaket och organiserat landslag borde ha kunnat undvika.

Inte göra de misstagen

Hamrén då:

””

Hamrén nu:

””

Den inledande förlusten 2012 betydde att landslaget var piskat att slå England för att ha en rimlig chans att gå vidare. Men trots ny ledning vann Roy Hodgsons lag med 3-2 - efter nya svenska misstag. Och EM var över redan efter två matcher i gruppspelet.

Förlusten mot England var svår att ta, men den som tog mest på Hamrén var den första. Han drabbas av så starka tvivel att han för en kort stund funderade på att säga upp sig.

Skulle det gå illa mot Irland får det inte ske för att laget inte tog fajten, inte var fullt och helt närvarande eller ordentligt förberett.

Hamrén har påpekat att även han var en novis för fyra år sedan. När det verkligen brände till saknade han erfarenhet att luta sig mot.

Säkrare nu

””

Han får medhåll av mittbacken Andreas Granqvist.

””
””

Veteranmålvakten Andreas Isaksson:

””

TT