Annons
Nyheter

Inga prispengar till Nordkorea

När Nordkoreas herrlandslag i fotboll på lördag möter Japan i Tokyo är det mot bakgrund av ett allt mer upptrappat tonläge i världspolitiken. Så sent som förra veckan sköt Nordkorea upp en robot som störtade i Japanska sjön.(TT)
Publicerad 8 december 2017

När Nordkoreas herrlandslag i fotboll på lördag möter Japan i Tokyo är det mot bakgrund av ett allt mer upptrappat tonläge i världspolitiken. Så sent som förra veckan sköt Nordkorea upp en robot som störtade i Japanska sjön.

För Nordkorea blir fyrnationsturneringen, kallad östasiatiska mästerskapen, speciell också därför att varken damlaget eller herrlaget kommer att få några prispengar, på grund av de ekonomiska sanktionerna mot landet.

Annons

"Med tanke på det nuvarande internationella klimatet och baserat på sanktionerna från Förenta nationerna, har vi bedömt det som att vi inte har möjlighet att betala ut några pengar", säger Kozo Tashima, ordförande i Japans och Östasiens fotbollsförbund.

Han säger samtidigt att Nordkoreas deltagande i fyrnationsturneringen är bra exempel på att man inte ska blanda politik och sport.

Herrsegraren i östasiatiska mästerskapen - Kina och Sydkorea är de övriga två deltagande lagen - får motsvarande drygt 2 miljoner kronor. I damernas turnering är segerchecken värd nära 600 000 kronor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons