Nyheter

Ingen tråkig kväll tack vare Lustig

Jätteroligt var det väl inte. Janne Anderssons nybygge till landslag trevar sig fram - och det krävdes en veteran för att det inte skulle sluta illa. Mikael Lustig avgjorde VM-kvalet mot Luxemburg med matchens enda mål. - Vi skapar väldigt mycket, men måste sätta våra chanser, säger Andersson.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Förbundskaptenen, i sin första bortamatch, hade påpekat vikten av rörelse, snabbt passningsspel, att våga men för den skull inte slarva.

Det senare gillar han inte. Det senare fick han se lite väl ofta i inledningen. Den störste syndaren var Jimmy Durmaz. Ha må ha startat säsongen utmärkt med sina nya klubb Toulouse men det håller inte att stå och spela fotboll och kladda med bollen.

Han fick möjligheten - på Marcus Rohdéns bekostnad - att visa sin betydelse i det offensiva spelet, i en match Sverige skulle föra och som Sverige verkligen dominerade. Det dröjde rätt länge innan Durmaz gav tydliga vinkar om att hans tanke och fötter ger laget en annan dimension, men något övertygande besked om att han är en av landslagets två kantspelare gav han inte.

Berg brände lägen

Då var Emil Forsberg mer aktiv, mer distinkt, främst som framspelare, mindre vass som avslutare. Han fick två utmärkta chanser före pausen. Först sköt han mitt på Anthony Moris och på tilläggstid lyckades Moris på något sätt få bollen till hörna via ribban.

Men den som var med för att göra målen hade en afton när det mesta gick snett. Marcus Berg får inte bränna lägen som de han fick. Som det när Forsberg serverade Mikael Lustig, vars inlägg möttes av Bergs panna.

””
””

Luxemburg bet ifrån med vad man hade.

Med Aurélien Joachim på topp och den tunne, blott 16-årige jättetalangen Vincent Thill på mittfältet var hemmalaget några gånger så länge det fortfarande var mållöst en hårsmån från att skaka om Andersson nybygge.

Tålamod betalar sig

Men ju mer matchen led, desto tydligare blev skillnaden, såväl den kollektiva som den individuella. Inte väldig, men påtaglig och fullt tillräcklig.

Det gäller att ha tålamod. Till slut kom målet.

John Guidetti, som varit anonym och senare byttes ut mot Ola Toivonen, tvingade efter en frisparksvariant Moris att parera till hörna. På den spelade Berg till Mikael Lustig, som tryckte in bollen i hörnet.

Med en dryg halvtimma kvar kunde landslaget luta sig mot att man hade tre poäng. Mål förändrar matcher, mål ger en mental lättnad hos den med pressen på sig att vinna. Det var bud på fler, men Janne Andersson fick nöja sig med ett i sin första seger som förbundskapten.

Nöjd med prestationen

Tre poäng skulle tas och tre poäng togs.

””

Centrale mittfältaren Albin Ekdal, en av de främsta i sin återkomst efter skadan som stoppade honom mot Nederländerna, klev av för Alexander Fransson i slutet.

””

VM-kvalet fortsätter ju redan på måndag. Då väntar Bulgarien på Friends.

På minuskontot i Luxemburg: Både Martin Olsson och Victor Nilsson Lindelöf drog på sig varningar, något som kan få konsekvenser längre fram i kvalet.

TT