Nyheter

Hemmastjärnan sköt sönder Sverige

Goalballherrarna var tvungna att få stopp på världens bästa skytt. Det gick inte. Ändå höll Sverige på att lugga Brasilien på poäng. - Vi skulle göra lite kaos, och det blev lite i slutet i alla fall, säger Jimmy Björkstrand efter 6-9-förlusten.(TT)
Publicerad 8 september 2016

Världsstjärnan Leomon Moreno da Silva blev inte oväntat den stora skillnaden i Paralympics-premiären. Efter att ha gjort fyra mål i första halvleken (fem totalt), bland annat på sina två första skott, byttes han ut inför den andra. Då ledde Brasilien med 5-1 och hemmanationen valde att vila sin viktigaste spelare.

””

Tre raka mål

Men det som verkade helt avgjort när Alexsander Celente satte 6-1 på straff i början på andra halvlek, blev till slut riktigt spännande. Mycket tack vare Jimmy Björkstrand.

””

Sverige vaknade, Björkstrand satte tre raka mål, och plötsligt stod det bara 7-5. Med drygt två minuter kvar såg han ut att göra ytterligare ett, men i stället dömdes straff för lång boll - att bollen inte bedömdes studsa före motståndarnas sexmeterslinje.

Omdiskuterat domslut

””

Nyss inbytte Leomon Moreno da Silva klev fram och satte 8-5 på den efterföljande straffen.

Jimmy Björkstrand gjorde ytterligare ett mål på straff - totalt fem i matchen - innan Josemarcio Sousa skrev slutresultatet till 9-6 med ett mål i slutsekunderna.

Inte nära fullsatt

På förhand hade det pratats om en förmodad fullsatt arena, men i Future Arena, som har en kapacitet på 12 000, var det snarare 4 000-5 000.

Sveriges chanser till avancemang är långt ifrån borta. De fyra främsta av de fem i gruppen går till kvartsfinal. Nästa match är redan på fredag, mot Algeriet.

””

TT