Annons
Nyheter

Hellner: "Northug drev mig framåt"

När Marcus Hellner summerar skidåkarkarriären lyfter han fram Petter Northug som den som betytt väldigt mycket både för honom själv och för skidsporten. - Han fick mig att lyfta mig. Tankarna på att slå honom drev mig framåt, säger Hellner.(TT)
Publicerad 7 maj 2018

Dagen efter att 32-åringen offentliggjort att han lägger av säger han att det ska bli skönt att kliva ur rampljuset och att han nu ska ta det lugnt och ha lite semester med familjen.

””

Hans tolv år i landslaget var annars fulla av planer om träningsupplägg och tävlingar och hur målen skulle uppnås.

Annons

Bland annat tankarna om hur han skulle slå den norske giganten Petter Northug. Och faktiskt gjorde det i sprintloppet i VM i Oslo 2011. Då drog Hellner ifrån Northug och det övriga finalfältet i backen, som sedan dess kallas för Hellnerbacken, och tog guld.

””

"Varit roliga år"

En annan gång som han slog Northug var när han gick förbi norrmannen i skidbacken i Val di Fiemme i Tour de Ski-avslutningen 2012 och kom tvåa bakom Dario Cologna.

””

När det började bli en tvekamp mellan Hellner och Northug kände sig svensken först inte särskilt bekväm med att fokus sattes på den norsk-svenska duellen.

””

Han ser också Petter Northug som den som utvecklat skidsporten under hans tid i landslaget.

””

Lärde den hårda vägen

Det blev tre OS-guld och ett VM-guld och ytterligare sju mästerskapsmedaljer för Hellner vilket gör honom till en av svensk skidsports allra största. Men helt nöjd med sin karriär, det är han inte.

””
””

I OS i Sotji var Hellner med i stafettlaget som tog guld och han tog också ett silver i skiathlon.

Så med karriären i backspegeln känner han sig trots allt nöjd, med meriterna och med prestationen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons