Nyheter

Svenskt hej svejs redan i kvartsfinalen

Grensla eller gränsla? Stavningen var snackisen i det alpina landslaget på pressträffen inför lagtävlingen. Anna Swenn-Larsson satsade på ä. Nu vet hon att det inte spelar någon roll i praktiken - något hon fick lära sig den hårda vägen.(TT)
Publicerad 12 februari 2019

För första gången sedan VM 2005 - i den allra första lagtävlingen i Bormio - missade det alpina landslaget att ta medalj. Efter lätta 3-1 i första omgången mot Kanada tog det tvärstopp mot regerande OS-vinnaren och blivande världsmästaren Schweiz.

Anna Swenn-Larssons grensling fick stor negativ betydelse. Halvvägs ned för den korta banan kom hon för tajt in i en port och skar ena skidan på fel sida pinnen. Ytterst olyckligt eftersom hon i det läget hade greppet på Wendy Holdener.

””

"Hoppats på betydligt mer"

””

Mattias Hargin hade problem men turen på sin sida. Han gled ned som vinnare i sitt heat när Daniel Yule körde bort sig och Frida Hansdotter ordnade också en enkel seger mot Aline Danioth.

Svenskt 2-1 inför sista heatet. Nu hängde allt på André Myhrer - som hade starke Ramon Zenhäusern att tampas med i kampen om en semifinalplats.

Zenhäusern vann klart, tog Schweiz vidare på tid och lade grunden till det slutliga guldet. Schweiz slog Österrike i finalen medan Italien tog bronset före Tyskland.

Väldigt besviken

Myhrer, som kunde fått sin fjärde raka VM-medalj i lag, tog motgången hårt.

””
””

Rankningssystemet, som kritiserats av bland andra Myhrer, gör att Sverige tidigt får svåra motståndare i de alpina lagtävlingarna trots de blågula slalomframgångarna i världscupen. Han ser helst att det blir någon form av regeländring.

””

Hansdotter gjorde sitt jobb

Efter fem raka svenska VM-medaljer har konkurrensen hårdnat betydligt och Sverige har nu försvunnit redan i kvartsfinalen i de två senaste mästerskapen, i OS och VM.

””

Frida Hansdotter hoppas på revansch senare i veckan, då storslalom och slalom väntar i VM-backarna i Åre.

””

Hansdotter vann båda sina heat, något hon tar med sig.

””

Fotnot: Enligt Svenska Akademiens ordlista godtas både grensla och gränsla som stavning.

TT