Nyheter

Öberg: "Jag är så stolt över mig själv"

Hanna Öberg upprepade bragden från OS och vann VM-guld i distansloppet i Östersund. Skidskytten åkte snabbt, var säkerheten själv på skyttebanan och ordnade Sveriges första medalj i mästerskapet. - Jag var så himla fokuserad i dag.(TT)
Publicerad 12 mars 2019

Hanna Öberg har i Östersund varit nära medalj i både jaktstart och sprint. Men 23-åringen från Piteå har inte riktigt haft flytet med sig i mästerskapet hittills - i stället har det varit kant ut.

Trots det var Öberg en av favoriterna i distansloppet efter fjolårets OS-guld på samma distans. Och det var ingen tvekan om att hon den här gången hade siktet inställt på ett VM-guld.

Öberg gick ut hårt, sköt fullt i det första, andra och tredje skyttet. Och det fjärde? Ja, där satte Hanna Öberg återigen alla.

Historisk

””
””

När favoriter som Laura Dahlmeier, Paulina Fialkova och Anastasija Kuzmina brände viktiga skott och därmed tappade dyrbara sekunder kunde Öberg åka in som etta. Hon var 23,6 sekunder före italienskan Lisa Vittozzi och ytterligare tio före fransyskan Justine Braisaz.

””

I och med VM-guldet är Hanna Öberg den blott tredje kvinnliga OS-guldmedaljören att även vinna ett efterföljande VM-guld i på samma distans. Övriga som har lyckats med samma bedrift är Tora Berger (2013) och Andrea Henkel (2005). Öberg är yngst att åstadkomma bedriften då Berger var 31 år och Henkel 28 vid respektive VM-guld.

"Hon var fokuserad och i fin form"

Tränaren Wolfgang Pichler var av förklarliga skäl även han nöjd med dagens insats.

””
””

TT