Annons
Nyheter

Froome får cykla mot historisk Giro-seger

En historisk start i en helig stad. Men när cykelklassikern Giro d'Italia drar igång är det som vanligt dopning som är i fokus. Cykelstjärnan Chris Froome är på jakt efter en sällsynt trippel, att vara innehavare av titlarna i de tre stora loppen samtidigt.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

Cykelstjärnan Chris Froome är på jakt efter en sällsynt trippel, att vara innehavare av titlarna i de tre stora loppen samtidigt. Endast två cyklister, Eddy Merckx och Bernard Hinault, har lyckats med den bedriften.

Men det har funnits dopningsfrågetecken kring Froome, britten som i fjol vann Tour de France och Spanien runt, inför stundande Giro d'Italia.

Annons

Astmamedicin

Den italienska tävlingsarrangören ger dock lugnande besked. Även om Team Sky-stjärnan skulle dömas för att ha använt en för stor dos av astmamedicinen salbutamol blir han inte av med Giro d'Italia-titeln om han vinner årets lopp.

””

Vegni har varit i kontakt med Internationella cykelförbundets ordförande David Lapportient, som även meddelat att utslaget i Froomes dopningsärende inte kommer förrän i sommar, sannolikt inte förrän efter Tour de France i juli. Gränsvärdet på medicinen överstegs under fjolårets segerlopp i Vuelta de España.

Historisk seger

Ett av de största segerhoten är regerande mästaren Tom Dumoulin. Förra året blev han första nederländare att vinna girot, och han har höga förhoppningar också i år.

””
””

När den 101:a upplagan av Giro d'Italia rullar igång i Jerusalem på fredagen är det första gången som en av de tre stora cykeltourerna körs utanför Europa. De tre första etapperna avgörs i Israel innan cyklisterna i kampen om den rosa ledartröjan fortsätter till bekant italiensk mark. Målgången sker i huvudstaden Rom, vilket bara har hänt tre gånger tidigare: 1911, 1950 och 2009.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons