Nyheter

Ingen Frida Karlsson i Falun: "Ville åka"

Den svenska skidpubliken går miste om Frida Karlssons återkomst efter VM-succén i Seefeld. 19-åringen är sjuk och står över världscuptävlingarna i Falun till helgen. - Hon känner inte att hon kan förbereda sig som hon vill, säger landslagschefen Rikard Grip.(TT)
Publicerad 11 mars 2019

Karlsson var den stora sensationen under VM i Seefeld nyligen, och kom hem från Österrike med tre medaljer - ett guld, ett silver och ett brons - i skidtrunken.

Förra veckan tävlade hon i junior-SM i hemstaden Sollefteå och den stora återkomsten på svensk mark var sedan planerad till Svenska skidspelen i Falun till helgen. Men Karlsson har blivit förkyld och står över de svenska världscuptävlingarna.

Kunde ha chansat

””

Frida Karlsson skulle bland annat ha ställt upp på 10 kilometer, den distans där hon pressade Therese Johaug till en sekundstrid om guldet under VM i österrikiska Seefeld. Nu får nästa Karlsson-Johaug-duell vänta minst en vecka, med världscupavslutningen i Kanada som nästa möjlighet.

””

Halfvarsson tillbaka

Hittills har Karlsson kört en världscuptävling, men i den, i italienska Cogne helgen före VM, saknades många av världens bästa åkare. Grip har ändå ingen brådska att få in 19-åringen i världscupcirkusen på allvar.

””

Övriga svenska landslagsåkare kommer däremot till Falun. Däribland Ebba Andersson, som kom trea i Holmenkollens tremil, och Charlotte Kalla. På herrsidan är Calle Halfvarsson tillbaka. Han avstod Holmenkollens femmil i helgen som gick, men ska tävla på 15 kilometer i Falun.

Båda damerna och herrarna tävlar också i sprint i Falun. Där kommer även Charlotte Kalla att finnas med i startfältet. Därmed dubblerar hon då hon även kör 10 kilometer.

Sverige får dessutom ställa upp med en nationell grupp av åkare strax under landslagsnivån i hemmatävlingen. Det gör att tre juniorer - Linn Svahn, Axel Aflodal och William Poromaa - får göra världscupdebut.

TT