Nyheter

Finländare: Norsk skidsport i gråzon

Den förre finländske landslagschefen i skidor, Pekka Vähäsöyrinki, tycker att norsk skidåkning håller till i en gråzon efter påståenden om att friska skidåkare får astmamedicin. Han kallar också norrmännen för "hycklare".(TT)
Publicerad 7 september 2016

"Ni har jämnt hycklat över andras misstag", skriver Vähäsöyrinki i ett öppet brev till tidningen Ilta-Sanomat, och fortsätter:

"Som tur är har också ni nu åkt fast för ett misstag. Det ställer ert sorgliga hyckleri i ett nytt perspektiv".

Vähäsöyrinki var landslagschef på 1990-talet då finländska skidåkare åkte fast för epo-dopning.

Han säger inte att norrmännen dopar sig, men tycker inte att de ska hålla till i en gråzon.

"Ni förtjänar era segrar, men sluta nu med er arrogans gentemot andra. Er toppidrott är inte trevlig, den är befläckad av er omättliga segervilja. Det är också orsaken till att ni testar de yttersta gränserna av dopningens gråzon", skriver Vähäsöyrinki i brevet, enligt svenska Yle.

I Norge görs nu en utredning om astmamediciner inom skidåkningen. Skidåkare har hävdat att de erbjudits medicin trots att de varit friska och det finns påståenden om att tester med astmamedicin för friska skidåkare "i förebyggande syfte" har pågått i många år.

"Det är ändå strålande för oss alla att man nu äntligen försöker rensa bort ert korkade beteende i gråzonen", skriver finländaren.

Vähäsöyrinki har hållit sig borta från skidsporten på toppnivå sedan han dömdes för villkorlig dom för mened i samband med en rättegång om skiddopning.

TT