Annons
Nyheter

Fakta: Östersunds väg till Arsenal

1. IFK Norrköping - Cupfyrverkeriet Vägen ut i Europa började med det som då blev och var Östersunds FK:s största ögonblick i klubbens historia. Jämtlänningarna utmanövrerade fullkomligt gästande IFK Norrköping, vann finalen i svenska cupen med 4-1, och lade beslag på klubbens första titel genom tiderna.(TT)
Publicerad 11 december 2017

1. IFK Norrköping - Cupfyrverkeriet

Vägen ut i Europa började med det som då blev och var Östersunds FK:s största ögonblick i klubbens historia. Jämtlänningarna utmanövrerade fullkomligt gästande IFK Norrköping, vann finalen i svenska cupen med 4-1, och lade beslag på klubbens första titel genom tiderna. Dessutom kvalificerade man sig för Europa League och fick dessutom som cupsegrare hoppa över den första kvalrundan.

Annons

2. Galatasaray - Skrällen

När Östersund fick turkiska storlaget Galatasaray, det absolut svåraste de kunde ha fått i det skedet av turneringen, på sin lott i andra kvalrundan, kändes det redan på förhand kört. Inte ens när Östersund vann hemmamötet med 2-0 trodde särskilt många att man i slutändan skulle kunna ta sig vidare. Men det höll. Efter 1-1 på ett kokande Ali Sami Yen i Istanbul kunde Östersund, till allas förvåning, boka sin plats i nästa skede av den snåriga vägen mot gruppspel.

3. Fola Esch - Andrummet

Efter Galatasaray kändes Fola Esch från Luxemburg minst sagt överkomligt. Risk för underskattning? Möjligtvis. Likväl gjorde ÖFK jobbet, utan att ta ut sig mer och inte mindre än vad som krävdes, när man uddamålsvann både hemma och borta mot det mindre namnkunniga motståndet.

4. Paok - Sista tröskeln

Före detta Djurgårdsforwarden Aleksandar Prijovics två sena mål för Paok såg ut att ha skjutit Östersunds gruppspelsförhoppningar i sank. Med 1-3 med sig från Thessaloniki och Grekland var Östersund ännu en gång uträknat. Men med tjugo minuter kvar att spela gjorde Saman Ghoddos både ett och två mål i returmötet på Jämtkraft arena. Östersund gick vidare på bortamål till gruppspel.

Annons

5. Gruppspelet - Nya framgångar

Lottade mot Athletic Bilbao, Hertha Berlin och Zorja Luhansk så väntade häftiga matcher på den stora scenen för lilla Östersund. ÖFK var dock inte bara där för att se och lära, de intentionerna gjorde de tydliga direkt. Seger mot Zorja, seger mot Hertha och kryss hemma mot Athletic - och plötsligt var Östersund i högsta grad en kandidat att till och med ta sig vidare från gruppen. Även om returen mot Athletic i Baskien förlorades säkrade ÖFK avancemanget omgången efter med en ny seger mot Zorja. Efter kryss mot Hertha i avslutningen fick man dock "bara" andraplatsen i gruppen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons