Nyheter

Ensam kvinna bland elva män

Den skeva verkligheten i damallsvenskan är återställd. Återigen är Elisabet Gunnarsdottír ensam kvinnlig huvudtränare i landets högsta fotbollsserie. - Det är tråkigt att kvinnorna inte stannar, säger Kristianstadstränaren.(TT)
Publicerad 7 april 2017

Elisabet Gunnarsdottír ställer upp sig för den klassiska tränarbilden på damallsvenskans upptaktsträff på Palladium i centrala Malmö. Återigen - precis som säsongerna 2010-2014 - är Kristianstadstränaren ensam kvinna bland de tolv huvudtränarna i landets högsta fotbollsserie.

””

"Samma svar hela tiden"

Förra året hade isländskan sällskap av Yvonne Ekroth i Djurgården och säsongen innan dess av Maria Bergkvist i Umeå.

””

TT: Hur ser du på det?

””

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors, förbundskapten för landslaget 1996-2005, pekar på att arbetsmöjligheterna är få.

””

"Herrsidan måste öppna upp"

Linda Wijkström, generalsekreterare för elitklubbarnas förening Elitfotboll Dam (EFD), menar dock att perspektivet måste breddas.

””

Elisabet Gunnarsdottír håller med, men menar att kvinnor även måste visa framfötterna.

””

Söka in till högsta utbildningen

Förbundet har i många år haft en satsning - 24 karat - som främst riktar sig mot kvinnliga spelare som har slutat. Projektet handlar inte enbart om att få kvinnor att bli tränare.

””

Elisabet Gunnarsdottír har avancerad tränarutbildning på meritlistan, men ska till hösten söka in till Svenska fotbollförbundets högsta utbildning Uefa Pro.

””

TT