Nyheter

EM-hoppen pushar varandra till högre höjder

Först satte Michaela Meijer svenskt rekord i stavhopp. Ett par veckor senare förbättrade Angelica Bengtsson det. Nu är båda medaljhopp i inomhus-EM där de kvalar i dag. - Vi sporrar varandra, säger Bengtsson.(TT)
Publicerad 2 mars 2019

De är födda med några veckors mellanrum 1993 och har följts åt genom åren på tävlingar och i landslaget. De är goda vänner och sporras av varandras framgångar.

””

Hon satte svenskt inomhusrekord med 4,75 på Nordenkampen i februari. Två veckor senare hoppade Bengtsson sex centimeter högre i franska Clermont-Ferrand.

””
””

Stark svenskgren

Trots att de tillhör samma generation fanns det inledningsvis inget samarbete mellan deras tränare.

””

Stavhoppet är en stark gren i Sverige just nu. Förutom Bengtsson och Meijer finns Lisa Gunnarsson på damsidan. Hon är dock inte med i EM i Glasgow eftersom hon studerar på college i USA. På samma skola finns den allra bästa svensken, EM-guldmedaljören Armand Duplantis, som inte heller är med på EM. I Glasgow finns Melker Svärd Jacobsson, den näst högst rankade i startfältet efter polacken Piotr Lisek. I kvalet hoppade Svärd Jacobsson 5,70 och är därmed klar för lördagens final.

””

Starkt tillbaka efter skada

25-åringen gör sitt första internationella mästerskap sedan VM i London 2017 eftersom hon för drygt ett år sedan fick en fotskada som förstörde hela 2018.

””

Hon är själv överraskad över att hon kommit tillbaka så starkt.

””

TT