GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Danskt besked om VM-kvalet på gång

Konflikten i dansk fotboll ställs nu på sin spets. På onsdag förmiddag kommer det danska förbundet (DBU) att meddela sina svenska kollegor att landslagsspelarna inte vill spela VM-kvalmatchen mot Sverige i Göteborg på fredag.(TT)
Publicerad 17 oktober 2017

Inte heller på tisdagen dök de danska landslagsspelarna upp till den planerade samlingen i Helsingør inför VM-kvalmatcherna mot Sverige och Kroatien. I stället tränade spelarna på egen hand.

Det danska fotbollförbundet, DBU, skriver på sin sajt att man klockan 10 på onsdagen kommer att "informera det svenska fotbollförbundet om att spelarna inte vill spela landskampen".

Enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau innebär det i så fall att DBU lämnar återbud till matchen. Om Danmark uteblir, riskerar man att bli diskvalificerade från kvalet till VM 2019.

Under kvällen sade danska stjärnan Pernille Harder i en tv-intervju att spelarna vill återuppta förhandlingen med förbundet så att matchen inte behöver ställas in.

””

Vad DBU svarat är oklart.

"Som gisslan"

Fejden mellan spelarna och DBU handlar om att teckna ett nytt kollektivavtal. Enligt Rosengårds anfallsstjärna Sanne Troelsgaard skiljde nyligen motsvarande nära 600 000 kronor mellan buden från DBU och spelarnas fackförening.

Konflikten är inte ny. I september fick en utsåld landskamp mot Nederländerna ("repris" på EM-finalen) ställas in, medan VM-kvalmatchen mot Ungern (seger med 6-1) genomfördes under ett tillfälligt avtal.

Nu har DBU meddelat att man vill se ett nytt tillfälligt avtal för matcherna den närmaste veckan. En talesman för DBU:s förhandlare, Christian Kofoed, säger till förbundets sajt att spelarna tagit de kommande landskamperna "som gisslan i en facklig kamp".

Inte arbetsgivare?

DBU hävdar att det inte främst är ekonomiska frågor man är oenig med spelarna om, utan principfrågor. Förbundet har länge sagt att man inte vill stå som arbetsgivare för landslagsspelarna. Den rollen ska klubbarna ha, enligt DBU.

Spelarföreningen vill inte vänta eller fokusera på ett tillfälligt avtal.

””

DBU:s förhandlare Christian Kofoed säger att parterna har närmat sig varandra och är närmare ett avtal än någonsin.

Politiker oroas

DBU:s särskilda damkommission, med förra statsministern Helle Thorning-Schmidt (S) som ordförande, har uppmanat förbundsledningen och spelarna att prata med varandra.

"Vi är djupt bekymrade över att det efter så lång tid av osäkerhet ännu inte har hittats någon lösning för damlandslagets sammanhang", skriver Helle Thorning-Schmidt och två andra företrädare för kommissionen i ett pressmeddelande. De anser att det är "svårt att förstå att problemen i förhandlingarna kan vara så oöverstigliga".

TT