Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dansk damfotboll fortfarande i uppförsbacke

Det råder fotbollsfeber i Danmark. Och nu hoppas man på en EM-repris från 1992. Men fortfarande är det uppförsbacke för damfotbollen i Danmark. - Det tar tid att komma bort från talesättet "livet är för kort för damfotboll", säger idrottsekonomen Kenneth Cortsen.(TT)

Även om Danmark varit i semifinal fem gånger tidigare i EM, är det först i år som danskarna verkar ha fått upp ögonen ordentligt för damlandslaget. Sannolikt efter skrällsegern mot giganten Tyskland i kvartsfinalen. EM-semifinalen mot Österrike var den mest sedda fotbollsmatchen på tv i år i Danmark, med över 1 miljon tittare, och de 1 000 finalbiljetter som Danmark tilldelades sålde slut på 20 minuter.

Men landslaget har ingen större koll på EM-febern hemmavid.

""

Flyttar inte herrmatch

Danmarks herrlandslag tog överraskande EM-guld i Sverige 1992. Men om damerna gör om bedriften är det inte säkert att damfotbollen får ett lyft. Herrfotbollen har ett väldigt starkt grepp i Danmark.

""

""

Ett exempel på herrfotbollens dominans är att Superligan inte tänker flytta ligaderbyt mellan Bröndby och FC Köpenhamn, trots att den krockar med EM-finalen på söndag. Det kan jämföras med England där man var beredd på att flytta herrarnas Community Shield-match på Wembley, med uppemot 90 000 åskådare, om England hade gått till EM-final.

Ska ta betalt

Danmarks fotbollsförbund (DBU) har tidigare inte tjänat något på damfotbollen. Man har gett bort tv-rättigheterna gratis till det tv-bolag som velat producera danskornas landskamper och publiken har släppts in gratis på matcherna.

Det ska det bli ändring på nu, hoppas DBU. Ett litet trendbrott var landskampen före EM, mot England, då man tog betalt av åskådarna som dock inte behövde betala mer än 50 kronor för biljetten.

""

TT

Läs mer