Nyheter

Cas beslutar om Sjarapova

Den ryska tennisstjärnan Maria Sjarapova får i eftermiddag beskedet från idrottens skiljedomstol Cas. Antingen frias hon från sin dopningsdom, eller så kvarstår den tvååriga avstängningen som hon fick i juni. 29-åringen åkte fast för meldoniumdopning under Australian Open i januari.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

29-åringen åkte fast för meldoniumdopning under Australian Open i januari. Sjarapova erkände att hon ätit meldonium under tio års tid för att behandla diabetes och lågt magnesiumvärde. Sjarapova sade att hon missat att substansen blev förbjuden vid årsskiftet.

Internationella tennisförbundet stängde av henne i två år, en dom som Sjarapova överklagade till Cas. Hon hade en förhoppning om att hinna bli friad före OS, men alla inblandade valde senare att få mer tid på sig att förbereda ärendet.

Flera elitidrottare som använt meldonium har friats, däribland den svenska löparen Abeba Aregawi. De hävdade att de slutat att äta meldonium före årsskiftet och hade dessutom väldigt små mängder meldonium i sina dopningsprov.

Frågan är om Sjarapova, som erkänt att hon missat att kolla på den nya listan med förbjudna medel, kan slippa undan bestraffning. Ryska tennisförbundets ordförande Sjamil Tarpisjtjev sade för en tid sedan att han trodde att Sjarapova kan spela igen i januari.

TT