Annons
Nyheter

Omröstning avgör Calgarys OS-öde

I dag går invånarna i kanadensiska Calgary till urnorna för att avgöra om staden ska gå vidare med sin ansökan om att få vinter-OS 2026. Kampanjen har motvind och Calgary kan därmed dra sig ur. - Det vore tråkigt, säger Richard Brisius, kampanjchef för Stockholms OS-ansökan.(TT)
Publicerad 13 november 2018

Stockholm och Calgary är tillsammans med Milano/Cortina d'Ampezzo de tre orter som kandiderar för att få vinter-OS 2026.

I Kanada har man haft folkomröstningar alla gånger som man kandiderat för att få vinter-OS, och vid de två tidigare tillfällena fick kampanjerna - Calgary 1988 och Vancouver 2010 - grönt ljus.

Annons

Men årets kampanj har rejäl motvind på grund av stora kostnader som till stora delar ska belasta skattebetalarna.

””

Nejsidan: "Vill vi ens det"

Stockholm har en budget på 13 miljarder kronor där inte skattebetalarna ska behöva stå för en enda krona som det är tänkt. Calgarys budget är på motsvarande 36,5 miljarder kronor där en stor del är tänkt att betalas av skattebetalarna i staden, provinsen och staten.

””

Calgarys borgmästare Naheed Nenshi är en förespråkare för ja-sidan, och tror inte på olyckskorparna som varnar för skenande kostnader. När kanadensiska Vancouver anordnade OS 2010 gick projektet back, trots en relativt modest kostnad på motsvarande 64 miljarder kronor.

””

"Gjort ett bra jobb"

Även om folkomröstningen inte är bindande räknar båda sidor med att valresultatet kommer att avgöra om staden går vidare med sin ansökan. Stadens valmyndighet är inställd på ett högt valdeltagande med 715 000 som dyker upp vid urnorna i dag.

””

Rättad version: I en tidigare version uppgavs fel årtal för Calgarys förra OS, samt fel summa för stadens OS-budget.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons