Nyheter

Åklagare granskar "Kaiser Franz"

Schweiziska federala åklagare har inlett en brottsutredning mot tyske fotbollslegendaren Franz Beckenbauer och tre tidigare fotbollshöjdare. Misstankarna gäller bland annat bedrägeri, penningtvätt och förskingring i samband med att Tyskland arrangerade fotbolls-VM 2006.(TT)
Publicerad 1 september 2016

Samtliga fyra som utreds i Schweiz hade höga positioner i organisationskommittén inför världsmästerskapen, som Tyskland tilldelades 2000 efter att ha vunnit omröstningen mot Sydafrika med röstsiffrorna 12-11.

Förutom Beckenbauer, som var ordförande i kommittén och tidigare även ledamot av internationella fotbollsförbundet Fifas högsta ledning, utreds Horst Rudolf Schmidt, Theo Zwanziger och Wolfgang Niersbach. Fifa stängde i somras av Niersbach ett år från all fotbollsrelaterad verksamhet på grund av misstankarna kring VM 2006.

Husrannsakningar i jakten på bevis har utförts på åtta platser, enligt den federala schweiziska åklagarmyndigheten.

Beckenbauer har tidigare förnekat att han gjort något fel. I höstas sade han att han gjort "ett misstag" i samband med budet om att Tyskland skulle vara värd för VM, men han förnekade att några röster köptes.

TT