Annons
Nyheter

Adlerteg mot Biles: Får nypa sig i armen

Gymnastikens storstjärna Simone Biles är en av Jonna Adlertegs motståndare i barr. Svenskan, som inte ser amerikanskan som guldfavorit, blir historisk bara genom sin medverkan vid fredagens VM-final i Doha. - Man får nypa sig i armen, säger 23-åringen som bryter en 60-årig blågul förbannelse.(TT)
Publicerad 1 november 2018

Jonna Adlerteg har gjort det förr: brutit negativa sviter i svensk artistisk gymnastik och skrivit in sig i den blågula idrottshistorien.

2013 tog hon som 17-åring Sveriges första EM-medalj på 50 år med ett silver i barr i Moskva. I augusti i år upprepade hon succén med ett nytt barrsilver vid EM i Glasgow.

Annons

En än större bedrift med tanke på att den Eskilstunabaserade Västeråsgymnasten drabbades av två allvarliga skador i vänster knä inom loppet av elva månader - våren 2015 och 2016 - men har tagit sig tillbaka till världseliten.

Med poängen 14,443 och en sjundeplats i helgens barrkval, vid pågående VM i Qatars huvudstad Doha, bröt Adlerteg återigen ny mark när hon tog sig till fredagens final.

””

23-åringen är nu historisk som den första svenska kvinnliga gymnasten i en VM-grenfinal sedan Berit Jönsson blev femma i hopp i Moskva 1958.

Belgisk favorit

””

18-åriga belgiskan Nina Derwael var bäst i kvalet med poängen 15,066, före amerikanskan stjärnan Simone Biles. Fyrfaldiga OS-guldmedaljören Biles tvingades besöka sjukhus på grund av njursten inför VM men tog trots det lagguld med det amerikanska laget i onsdags. Under torsdagen tog dessutom 21-åringen ett individuellt mångkampsguld inför barrfinalen.

Adlerteg - som har ett personbästa i barr på 15,033 från 2015 - ser ändå Derwael som favorit till VM-guldet i disciplinen.

"Kommer vara jämnt"

””

TT: Tänker du någonting på placeringar?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons